Privacybeleid

Over het meest recente nieuws

Wat gebeurt er allemaal bij Habbekrats?

Lees hier de meest recente editie van onze Habbekrant

* Habbekrant van de Winter 2019

* Habbekrant van de Lente 2019

* Habbekrant van de Herfst 2018

Kinderrechtenprijs 2018 gaat naar Habbekrats vzw

25 organisaties waren kandidaat voor de Kinderrechtenprijs 2018. Op 27 oktober stelden 50 jongerenambassadeurs hun organisaties aan elkaar voor in het Vlaams Parlement. Ze beoordeelden elkaars initiatief. Vijf organisaties gingen door naar de finale: de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), Habbekrats vzw, Missing You vzw, Donorkinderen België vzw en Saying Goodbye vzw. Op 17 november reikte de jongerenjury de prijs uit aan Habbekrats vzw.

Een nationale jury van kinderen en jongeren tussen 10 en 17 jaar reikte op 17 november 2018 de tweede Belgische Kinderrechtenprijs van 10.000 euro uit aan Habbekrats. Habbekrats is een jeugdwerking met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die minder kansen krijgen doordat ze opgroeien in kwetsbare situaties. 'We hebben voor Habbekrats gekozen omdat die organisatie heel bewust bezig is met kinderrechten en er zonder onderscheid is voor elk kind en elke jongere', zegt Louise (17), één van de jongeren van de jury. Habbekrats heeft 13 warme huizen voor kinderen en jongeren, werkt op speelpleinen en organiseert kampen. Alles is zo goed als gratis. De jongerenambassadeurs Keyentha (16 jaar) en Thomas (17 jaar) vertegenwoordigden Habbekrats tijdens de samenkomsten van de Kinderrechtenprijs.

Chris Van Lysebetten, algemeen coördinator van de vzw: 'We zetten kinderen die in een precaire situatie opgroeien in de picture, terwijl deze kinderen in onze samenleving grotendeels onder de radar blijven. De Kinderrechtenprijs is een verzilvering van vele jaren werk.'

Keyentha: 'Ik ben blij dat we met deze 10.000 euro nog meer kinderen een plaats kunnen geven in onze maatschappij.'

Meer op www.facebook.com/dehabbekratsheldenHABBEKRATS GAAT OVERKOP!

"Wat als er een plek bestaat waar je als jongere gewoon binnen en buiten kan lopen, beroep kan doen op een luisterend oor of op professionele hulp? Dat is waar we van dromen en wat we willen realiseren..."

WAT IS 'OVERKOP'?
Uit onderzoek in 2015 bleek dat één op de vijf jongeren in Vlaanderen kampt met psychische problemen. Toch vinden zij de weg naar de juiste hulp nog steeds niet. De cijfers in 2016 toonden aan dat slechts minder dan vier op de tien jongeren wél weten waar ze terecht kunnen en dat zeven op de tien jongeren de stap naar hulp helemaal niet zet. Er heerste een taboe rond het onderwerp en Rode Neuzen Dag droomde ervan dit te doorbreken. Niet alleen door het bespreekbaar te maken, maar ook door zeer concreet te investeren in toegankelijke en specifieke ondersteuning voor al wie het nodig heeft. Deze droom wordt vandaag werkelijkheid. Maak kennis met Overkop.

OVERKOP-DROOM
Overkop bestaat uit vijf huizen en een online platform voor en door jongeren uit heel Vlaanderen. Op die manier wil Overkop er voor hen zijn wanneer ze zich slecht in hun vel voelen. Als een warme thuishaven wanneer er nood is aan een steunpilaar, waar ruimte is voor een eenvoudig gesprek of zelfs professionele hulp.

OVERKOP GAAN IS 'OK'
De naam 'Overkop' werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op 'problemen in je kop'. Op deze cruciale momenten staan de Overkop-huizen en het online Overkopplatform voor hen klaar. Want het is 'OK' om je af en toe minder goed te voelen en 'OK' om erover te praten.

OVERKOP-(T)HUIS
Een Overkop-huis is een plek waar jongeren zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Waar ze altijd terecht kunnen voor warmte en steun: gratis en zonder afspraak. Er is plaats voor hun passie en persoonlijke ontwikkeling en samen kunnen ze er hun emoties vrij uiten en beleven. Overkop voorziet laagdrempelige hulp, zo dicht mogelijk bij de leefwereld van jongeren. Niet alleen onder de vorm van professionele ondersteuning, maar ook met leuke en ontspannende activiteiten. Iedereen is welkom.

HABBEKRATS GAAT OVERKOP!
Habbekrats stond mee aan de wieg van de Rode Neuzenactie en heeft sterk geïnvesteerd in de totstandkoming van Overkop. Onze doelstellingen zijn immers gelijklopend. Vandaar dat Habbekrats één van de eerste vijf Overkophuizen in Vlaanderen opent. HUIS aan ZEE heeft alles om een goed Overkophuis te zijn. Het heeft een zeer grote aantrekkingskracht op jongeren, bevindt zich in het hart van een stad, heeft een zeer ruim en kosteloos aanbod en een unieke verbondenheid met de natuur dankzij de ligging op de Zeedijk.

Met dank aan een sterke samenwerking met specialisten op de hogere zorglijnen en een eigen psycholoog is Huis aan Zee een gedroomd Overkophuis.
We gaan meteen aan de slag...

Huis aan Zee
Zeeheldenplein
Koning Albert 1 Promenade 21 - 8400 OOSTENDE
Mail: oostende@habbekrats.be - www.habbekrats.be
Elke weekdag geopend.
Partners: CAW Noord-West-Vlaanderen, CGG Prisma, JAC en WINGG

Boek: Elk kind is een held.
Beter Jeugdwelzijnswerk dankzij de kracht van jongeren

OVER HET BOEK

LEES DE EERSTE 20 PAGINA'S HIER ONLINE
De organisatie Habbekrats neemt het op voor alle kinderen die niet over basisrechten beschikken of daarin door de samenleving tekort worden gedaan. Met een uniek model geeft de vzw jongeren de kansen die ze van hun omgeving niet krijgen. Het boek ELK KIND IS EEN HELD doet dat model uit de doeken. Respect, authenticiteit, juist luisteren en het onvoorwaardelijk aanvaarden van elke jongere zijn daarbij basiswaarden. Door de nadruk te leggen op gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid, op warmte en het belang van de waarheid, streeft Habbekrats samen met de jongeren naar een positieve aanpak van problemen. Met echte verhalen van 'kansenjongeren' schetst dit boek het ontstaan en de werking van Habbekrats. Soms triest, soms intens gelukkig, maar altijd met jongeren in de hoofdrol.

'Chris Van Lysebetten erkent jongeren voor wie ze zijn. We moeten hen fundamenteel graag zien, met hen op de bodem van hun problemen gaan zitten om tot de juiste oplossing te komen. Dat zijn de ingrediënten voor het bijzondere werk van Habbekrats. De verhalen van jongeren zijn levenslessen voor iedereen.'
Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater

'Chris is er een uit de duizend, die vanuit de goedheid van z'n hart zorgt voor de opvang, de prettige tijden en het zelfrespect van vele jongeren. Z'n werk is van een onschatbare waarde.'
Herman Brusselmans, schrijver

OVER CHRIS VAN LYSEBETTEN
Chris Van Lysebetten maakt van de opvoeding van jongeren zijn levenswerk. Van Lysebetten is chemicus van opleiding, maar werd diep geraakt door het onrecht dat één kind in zijn omgeving werd aangedaan. Daarop stortte hij zich op de jeugdhulpverlening. In 1991 richtte hij de jongerenorganisatie Habbekrats op. Hiervoor werd Chris Van Lysebetten in 1995 laureaat van The Outstanding Young Person Belgium Award en in 1996 laureaat van The Outstanding Young Persons of the World Award. In 1999 ontving Van Lysebetten de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap en in 2013 de opvoedingsprijs Filson Steers Mariman van de Koning Boudewijnstichting. Sinds 2006 geniet Habbekrats de Hoge Bescherming van HM Koningin Paola.

INFO
EAN 9789401428880
FORMAAT: 18cm x 24cm
AFWERKING: Paperback
AANTAL PAGINA'S: 300
NUR OMSCHRIJVING: Welzijnswerk, 766
UITGEVER: LannooCampus
http://www.lannoo.be/elk-kind-een-held

PRIJS: 29.99 euro
VERKRIJGBAAR IN DE BOEKHANDEL of in de HABBEKRATSSHOP
uit@habbekrats.be

Wat gebeurde er allemaal 25 jaar geleden, in 1991?

Hét grote voorpaginanieuws was dat de Sovjet Unie ophield te bestaan. Meteen viel ook Joegoslavië uit elkaar en werd Leningrad opnieuw St. Petersburg. Litouwen wordt onafhankelijk. Arnold Schwarzenegger kreeg er als bekende Oostenrijker een concurrent bij: Otzi, de 5300 jaar oude ijsmummie werd gevonden. De Finse premier was er als de kippen bij om dat te melden aan zijn collega met het eerste GSM gesprek. In het Midden-Oosten kondigt operatie Dessert-Storm, bedoeld om Saddam Hoessein te verdrijven, een veel grotere storm aan die tot vandaag nog altijd voortduurt. Op de radio klinkt 'Tears in Heaven' nadat Eric Clapton's zoontje uit het raam van de 53e verdieping van hun appartement in Manhattan viel.

In het voorjaar van 1991 wordt aan een keukentafel het eerste plan voor een nieuwe 'Jeugddienst voor Randroepjongeren' bedacht en op 15 augustus 1991 wordt Habbekrats officieel geboren. Precies 25 jaar geleden dus! Om onze verjaardag te vieren staat er heel wat op het programma. Officieel start het verjaardagsjaar dus op 15 augustus maar in heel het jaar 2016 herhalen we de beste UIT-avonturen van de Habbekratshelden uit de afgelopen 25 jaar. In augustus biedt Habbekrats aan haar medewerkersteam een verrassingsreis aan naar het buitenland, samen met 25 kinderen en jongeren. Hoe het zover is kunnen komen met Habbekrats, leren we vanaf deze zomer in het Habbezeum, een interactieve reis door De Fabriek in Gent, het eerste Jeugdcentrum van Habbekrats.

Ook op grote schaal gebeurt er heel wat: Het Fonds Habbekrats bij de Koning Boudewijn Stichting wordt in april opgericht en de Habbekrats Mecenasgroep wordt geboren. De Habbekrats gebouwen krijgen allemaal een likje verf. Het nieuwe Heldenhuis in Halle wordt officieel heropend, het Heldenplein in Antwerpen wordt afgewerkt en Wetteren en Oostende krijgen een splinternieuw gebouw. De Habbekrats methodiek wordt vanaf 1991 ook ten volle toegepast op jongeren die kampen met psychiatrische problemen. Onder impuls van de Rode neuzen Actie wordt het aanbod van 'ontmoeten en verwonderen' uitgebreid met de functie 'verbinden'. In september maakt iedereen zich dan op voor het grote feest. Iedereen wordt dan uitgenodigd voor een heus Habbekratsfestival met vele activiteiten, goeie muziek en de lekkerste producten van onze sponsors...

Samen toasten we dan op 25 jaar Habbekrats!

Elk Kind is een Held is de 'story of Habbekrats' en de bezieler, Chris Van Lysebetten. Het boek ligt vanaf de maand mei in de boekhandel. Je kan het hier en nu ook bestellen via onthaal@habbekrats.be. De prijs is 29,5€

Rode Neuzen Dag op 5 december!

1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen, dikwijls met zware gevolgen. Daarom organiseren VTM, Qmusic en Belfius op zaterdag 5 december 2015 de eerste Rode Neuzen Dag. Samen met jou en heel Vlaanderen willen we geld inzamelen voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen. Tienduizenden jongeren vinden of krijgen immers nog niet de zorg die ze nodig hebben. Hoog tijd om daar samen verandering in te brengen.